Mäta mögel i hus

Mäta mögel i hus – Kan man mäta mögel? Hur gör man?

Välkommen till min guide om att mäta mögel i hus. Efter att ha testat flera mögeltester från Mögel-test.se, så ska jag nu dela med mig om min kunskap om hur man bäst mäter mögel hemma. Många tror att man måste anlita ett dyrt företag för att mäta mögel i huset, men man kan faktiskt testa för mögel hemma själv till ett billigt pris genom ett eget mögeltest. Idag finns det flera riktigt bra mögeltest på marknaden, som du enkelt kan beställa online för att mäta mögel i ditt hus. Här kommer en lista över några av dessa:

Snabbt mögeltest för ditt hus

Om du snabbt vill ha reda på om du har mögel i huset, så kan du använda dig av ett enzymtest. Genom PRO-Clean Mold Test får du svar inom 5 minuter på om du har mögel hemma eller inte. Mögeltestet är billigt och du ‘topsar’ själv området du misstänker är utsatt.

Test för mögelsporer i huset

Ett lufttest testar både för dolt och synligt mögel i huset. Genom en petriskål mäter du enkelt antalet mögelsporer och svampkolonier som finns i luften i ditt hem. Du kan även välja att skicka in ditt lufttest för analys på laboratorium för att få tillbaka en rapport inom 1-2 veckor med resultatet.

Mäta mögel i hus med avtrycksplatta

Denna typ av mögeltest ger dig inte enbart information om du har mögel eller inte. Avtrycksplattan ger även svar på vilka mögeltyper som förekommer i området och hur allvarligt angreppet är.

Mycometer Surface test till ditt hem

Mycometer har utvecklat detta test, som är ett av det mest exakta mögeltesten på marknaden. Detta mögeltest testar för svampspecifikt enzym och ligger i övre prisklassen.

Mögeltest via damm i huset

Genom ett dammprov kan du undersöka om du har ett dolt mögelangrepp i ditt hus. Detta är en mer avancerad metod för att mäta mögel och därav är prislappen högre. Testet utför du själv men resultatet analyseras på ett laboratorium.

DNA-Analys av damm i huset

Här får du ett test som ger dig en exakt inblick till vilken typ av mögel som finns och exakt hur mycket mögel som förekommer. Provet analyseras på DNA-nivå för de 20 mest förekommande mögeltyperna.

 

Jag hoppas detta inlägg hjälper dig navigera i djungel av mögeltester på marknaden och att du hittar ett test som passar dig för att mäta mögel i ditt hus.